(V)echtscheiding

"Where is the good in goodbye?" Meredith Wilson

Als je getrouwd bent (geweest) zul je dit nooit hebben gedaan met de intentie ooit te gaan scheiden. De meeste mensen trouwen met elkaar uit liefde, om deze te vieren en vaak ook om samen kinderen op te laten groeien. Of je nu degene bent die heeft besloten te gaan scheiden, of het is je overkomen of dat jullie samen tot dit besluit zijn gekomen, als het niet lukt om bij elkaar te blijven maakt dit gevoelens los. Verdriet, onmacht en falen, schuld en schaamte, boosheid en rancune zijn emoties die vaak door elkaar heen worden gevoeld. Een scheiding betekent voor iedereen iets anders en wordt door iedereen op een andere manier beleefd.

Een scheiding brengt veel verlies met zich mee, verlies van je partner, het minder zien van je kinderen, verlies van financiële zekerheid en van je sociale omgeving. Veelal staan mensen niet stil bij de impact van dit verlies. De aandacht gaat dan uit naar (onuitgesproken) conflicten die op de voorgrond blijven staan.

Als het conflict tussen jullie in blijven staan en jij, je ex-partner en/of je kinderen hier last van hebben en het niet meer lukt om op een noodzakelijke manier met elkaar te communiceren zou ik u hierbij kunnen helpen. Jullie zijn of gaan als partner dan wel scheiden, ouders blijf je voor altijd. Ervaring leert dat kinderen veel last kunnen hebben van een scheiding. Tijdens gesprekken zal er ook aandacht zijn voor de impact van de scheiding op hen.