Relatietherapie 

"Tussen wat gezegd wordt en niet bedoeld en tussen wat bedoeld wordt en niet gezegd, gaat de meeste liefde verloren"          Khalil Gibran

 

Liefde geeft ons een gevoel van warmte, geborgenheid en verbondenheid. Je ziet de ander graag en je wordt graag door die ander gezien. Soms verdwijnen die warme gevoelens naar de achtergrond omdat ze worden overstemd door ruzies of stiltes. Nog steeds is er ergens een gevoel van houden van, en zijn er goede intenties maar je weet elkaar niet te bereiken. Er ontstaan gevoelens van twijfel en afwijzing. Is dit herkenbaar? Mogelijk kan relatietherapie een uitkomst bieden.

In relatietherapie werk ik met inzichten uit de EFT, emotion focused therapy. EFT is een vorm van relatietherapie waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het effectief is. EFT is uniek omdat:

* De liefde staat centraal, in plaats van communicatieregels, en "verstandig probleemoplossen" zoals in gangbare relatietherapieën en adviesboeken.

* Er niets vreselijk mis met je is als jij en je partner iedere keer weer in heftige en hopeloze ruzies terecht komen over schijnbaar onbenullige dingen.

* Het niet aan jou ligt of aan je partner maar dat het interactie patroon jullie gevangen houdt.

* Je als volwassene ook een veilige haven nodig mag blijven hebben.

* Je niet hoeft te berusten in een ongeschreven regel die voorschrijft dat langdurige relaties onvermijdelijk saai en uitgeblust worden.

* Een veilig liefdesrelatie is het beste wapen voor moeilijkheden die we allemaal ondervinden in het leven en in oude of nieuwe persoonlijke pijn. 

  "I love you not only for who you are, but for what I am when I am with you" Khahil Gibran