Relatietherapie  

 


 "Tussen wat gezegd wordt en niet bedoeld en tussen wat bedoeld wordt en niet gezegd, gaat de meeste liefde verloren" Khalil Gibran

Liefde geeft ons een gevoel van warmte, geborgenheid en verbondenheid. Je ziet de ander graag en je wordt graag door die ander gezien. Soms verdwijnen die warme gevoelens naar de achtergrond omdat ze worden overstemd door discussies, ruzies of stiltes. Nog steeds is er ergens een gevoel van houden van, en zijn er goede intenties maar je weet elkaar niet te bereiken. Misschien ontstaan er zelfs gevoelens van twijfel en afwijzing. 

Therapie kan helpen wanneer: conflicten of stiltes je relatie overschaduwen, bijvoorbeeld doordat relatiebehoeften van elkaar verschillen. De communicatie tussen jullie verstoord is geraakt en je steeds in dezelfde negatieve gesprekssfeer of terecht komt. Er wantrouwen speelt bijvoorbeeld door de impact van een derde op de relatie. Jullie normen en waarden van elkaar verschillen. Je uit elkaar dreigt te groeien/groeit doordat je je in verschillende levensfases begeeft of door persoonlijke ontwikkeling. Verlies (bijv. van een dierbare/je gezondheid/werk) je relatie overschaduwd en/of de manier waarop je dit probeert te verwerken voor afstand zorgt. Je het gevoel hebt alleen te zijn in je relatie. Ziekte jullie leven (of dat van een dierbare) is binnengedrongen en de relatie onder druk zet. Individuele klachten van één van jullie een negatieve invloed heeft op jullie relatie. 

Is dit herkenbaar? Ik onderzoek graag samen met u of relatietherapie kan helpen het fijne gevoel in uw relatie terug te vinden. 

In relatietherapie werk ik onder andere met inzichten uit de EFT, emotion focused therapy. EFT is een vorm van relatietherapie waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het effectief is. Uitgangspunten in mijn therapie zijn:

  • de therapie is erop gericht de kwaliteit van de relatie te verbeteren. 
  • liefde staat centraal, in plaats van communicatieregels, en "verstandig probleem oplossen" zoals in gangbare relatietherapieën en adviesboeken.
  • het ligt niet aan jou of aan je partner maar het is jullie interactie patroon die jullie gevangen houdt.
  • je bent bereid om van elkaar en over jezelf te leren.
  • een veilige liefdesrelatie is het beste wapen voor moeilijkheden die we allemaal ondervinden in het leven en in oude of nieuwe persoonlijke pijn.

De eerste stap naar therapie is veelal geen gemakkelijke. Therapie wordt door partners nogal eens gevoeld als falen; dat het niet gelukt is om het zelf op te lossen. En dat is jammer. Therapie is een kans om je relatie te verdiepen. Zowel met jezelf als met de ander. Mijn advies zou zijn om niet te wachten tot het voelt alsof er geen andere uitweg is. Zie therapie als een investering in jezelf, je partner en jullie relatie. Het zijn immers relaties die betekenis geven aan ons leven.

                                                                      "I love you not only for who you are, but for what I am when I am with you" Khalil Gibran