Relationele twijfel 

"Love and doubt have never been on speaking terms" Khalil Gibran

Iedereen in een relatie heeft wel eens getwijfeld over het voortbestaan ervan. Twijfels over je partner, twijfels over hoe het zou zijn om weer alleen te zijn, twijfels over of je niet teveel van elkaar verschilt in karakter en de manier waarop je in het leven staat. Maar dat is nog geen relationele twijfel. Er is sprake van relationele twijfel wanneer: je aandacht voor een groot deel is verlegd van het beleven van je relatie naar de vraag wat beter is; blijven of weggaan

Je hebt geprobeerd om problemen in je relatie op te lossen, misschien zelfs wel samen. Je had gehoopt dat de liefde sterk genoeg zou zijn om alle moeilijkheden samen te overwinnen. Of je hebt geprobeerd om verwachtingen bij te stellen en alles te nemen zoals het is. En het is niet gelukt. Want wat volhardend is gebleven zijn de twijfels; 

De relatie voortzetten; zonder aarzelingen, zonder terughoudendheid. Weer kwetsbaar durven zijn, elkaar en de relatie de aandacht te geven die het nodig heeft. Weer lief te hebben vol overgave en zonder angst. 

of

Je relatie verbreken, jezelf los te maken. Van de ander en van alle twijfels en moeilijkheden. Vrij te zijn om opnieuw vorm te geven aan je eigen leven. 

Goedbedoelde adviezen van vrienden of familie, lijstjes met voors en tegens..... Een keuze om de relatie wel of niet voort te zetten is vreselijk ingewikkeld en heeft grote impact op jezelf en op de mensen om je heen. Ook therapie biedt geen pasklaar antwoord maar het helpt wel om de volgende vraagstukken te onderzoeken: 

  • of er nog draagvlak is voor de relatie
  • wat de oorzaak is van de relationele twijfel 
  • hoe je het plezier in de relatie weer terug kunt vinden 
  • of je er alles aan hebt gedaan om de relatie te verbeteren 
  • of je met een gerust hart tegen jezelf (en de ander) mag zeggen dat je verstandig en verantwoordelijk handelt wanneer je (samen) besluit om de relatie te verbreken. 

Verwacht van mij geen sturende houding. Waar het nodig is weet ik wel de vinger op de zere plek te leggen. Als relatietherapeut zoek ik altijd naar leven in de relatie. En als deze niet meer levensvatbaar blijkt te zijn dan heb ik aandacht voor een goed afscheid en het loslaten van de relatie.